Manisa Mesir Macunu Festivali, UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirasları listesinde yer alan ve pandemi nedeniyle 3 yıl, deprem nedeniyle de 1 yıl yapılamayan bir etkinliktir. Bu geleneksel festival, Manisa’da yaklaşık 500 yıldır devam etmektedir. İşte 2024 Manisa Mesir Macunu Festivali hakkında bilgiler:
Festival Tarihi: Lansman 19 Nisan | Festival 28 Nisan 2024 tarihinde düzenlenecek.
Başlama Tarihi: 23 Nisan Salı günü başlayacak olan festival programı, 28 Nisan Pazar günü gerçekleşecek Mesir macunu saçım töreniyle sona erecek.
Etkinlikler: Festival, hem ulusal hem de uluslararası birçok misafiri bir araya getiren yaklaşık 500 yıllık bir etkinliktir. Mesir macunu, kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bilgiler doğrultusunda hazırlanır. İçeriğinde anason, çörekotu, hardal tohumu, hindistancevizi, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, ravent, safran, sakız, tarçın, vanilya, yenibahar, zencefil, havlıcan, portakal kabuğu, sinameki, rezene gibi bitki ve baharatlar bulunur. Festival boyunca mesir karma ve dağıtma törenleri, geleneksel mesir korteji yürüyüşü, yemek yarışması, halk konserleri, çocuklara yönelik eğlenceler, tiyatro ve halk oyunları gösterileri gibi etkinlikler yer alır.
Bu yılın festivali, uzun bir aradan sonra Manisa’da coşkuyla kutlanacak. Mesir macunu, sağlık ve şifa kaynağı olarak bilinir ve bu geleneksel etkinlik, Manisa’nın kültürel mirasının önemli bir parçasıdır.
📅Tarih: 19 Lansman | Festival 23-28 NİSAN 2024
🚩Yer: Manisa Yunusemre Atatürk kent parkı
Bundan 484 yıl önce başlayan ve geleneksel olarak her yıl düzenlenen Manisa mesir şenliği - festivali lansman tanıtım programı 19 Nisan Cuma günü Saat 18:00 ile 20:00 da temsili mesir macunu saçım töreni gerçekleştirilecektir. Saat 21:00 da başlayacak olan Fatma TURGUT ücretsiz halk konseri ile devam edecektir.
Program esnasında Lokma, Pilav, Ayran, Pamuk şeker, Patlamış Mısır (Popcorn), Osmanlı macunu ve Osmanlı şerbeti ikram edilecektir.
Kaynak: manisa bel tr
📅Tarih: 23 Nisan 2024 Salı
🚩Yer: Manisa Şehzadeler Cumhuriyet Meydanı
Manisa Büyükşehir Belediyesi resmi web sitesi üzerinden yapılan açıklamaya göre 484. Uluslararası Manisa Mesir Festivali 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birlikte start alacak. 23 Nisan salı günü Saat:21:00 da Norm ENDER halk konseri ile devam edecektir.
Kaynak: manisa bel tr
📅Tarih: 25 Nisan 2024 Perşembe
🚩Yer: Manisa Şehzadeler Cumhuriyet Meydanı
484. Uluslararası Manisa Mesir Festivali 25 Nisan Perşembe günü Saat:21:00 da SEFO halk konseri ile devam edecektir.
Kaynak: manisa bel tr
📅Tarih: 26 Nisan 2024 Cuma
🚩Yer: Manisa Şehzadeler Cumhuriyet Meydanı
484. Uluslararası Manisa Mesir Festivali 26 Nisan Cuma günü Saat:21:00 da KÖFN halk konseri ile devam edecektir.
Kaynak: manisa bel tr
📅Tarih: 27 Nisan 2024 Cumartesi
🚩Yer: Manisa Şehzadeler Cumhuriyet Meydanı
484. Uluslararası Manisa Mesir Festivali son gününde 27 Nisan Cumartesi günü Saat:21:00 da KIRAÇ halk konseri ile sona edecektir.
Kaynak: manisa bel tr
Mesir macunu, Manisa şehriyle özdeşleşmiş ve tarihi tam 500 yıla yakındır şifa kaynağı olarak tüketilen bir tatlı türüdür. İlk olarak Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanılmıştır. Daha sonra Hafsa Sultana şifa olan bu macun halkın da faydalanması için halka dağıtılmış ve halk tarafından ilgi gördüğünde geleneksel olarak her yıl dağıtılmaya başlanmıştır.
1522 yılında Manisa’da bulunan Sultan Camii ve Külliyesi, Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Ayşe Hafsa Sultan tarafından yaptırılmıştır.
Ayşe Hafsa Sultan ciddi bir hastalık geçirdiği günlerde, bu camide görevli olarak bulunan dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, hastalığın tedavisi için 41 çeşit baharatın karışımıyla bir ilaç hazırlar.
Mesir Macunu adı verilen bu ilaç sayesinde Ayşe Hafsa Sultan hızlı bir iyileşme sürecine girer.
Hafsa Sultan sağlığına kavuştuktan sonra, halkın faydalanması için bu macunun nevruz dönemlerinde Sultan Camii kubbelerinden saçılmasını emreder.
1539 yılından bu yana her yıl tekrarlanan bu saçım töreni, günümüzde Manisa Mesir Macunu Festivali olarak hala devam etmektedir.
Mesir macununun ilk yapıldığı dönemde kullanılan 41 çeşit baharatın bir kısmı artık günümüzde doğada bulunmuyor. O yüzden orijinal mesir macunu yapımında kullanılan bazı baharatların yerini bugün başkaları almıştır.
Bu baharatların birkaçı yapılan yer ve kişiye göre değişiklik gösterebilir, ama genel olarak büyük çoğunluğu aynıdır. İşte bazıları:
Anason: İştah açıcıdır ve karminatif (gaz giderici) etkisi vardır.
Çivit: Kabakulak ve zatürre (pnömoni) tedavisinde etkilidir.
Çöpçini: Hemoroid ve egzama tedavisinde kullanılır.
Çörekotu: İdrar ve gaz söktürücüdür.
Dar-ı fülfül: Öksürük kesicidir, mide ve bağırsaklara iyi gelir, vücudu ısıtır.
Hardal tohumu: İştah açıcıdır, ağrıları keser ve mideyi yatıştırır, kan basıncını dengeler.
Havlıcan: Öksürüğü keser, balgamı ve ağız kokusunu gidericidir.
Hıyarşembe: Müshil olarak kullanılır.
Hindistan cevizi ve besbase: Kaynatılmış suyu mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
Mesir macunu, hoş lezzeti ve kokusuyla bilinir. Vücuda kuvvet verir, kalbe ferahlık sağlar, dikkati arttırır, siniri yatıştırır, nefes darlığı, baş dönmesi, sırt ve bel ağrısı, siyatik ve romatizmaya iyi gelir, kanı temizler, göğsü yumuşatır ve iştah açar.